maandag 31 januari 2011

Winter in Montreal

Snowy street in Montreal

Om heel eerlijk te zijn, zag ik er nogal tegenop: de winter in Montréal. Temperaturen van 20 graden onder nul zijn hier geen uitzondering. Ik vind 10 bóven nul al koud! En dan al die sneeuw. Er valt maar zo maar een halve meter van dat spul. Fietsen kun je wel vergeten. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat dat laatste nog wel het ergste is dat je mij kunt aandoen! De enige mogelijkheid om zo'n extreme winter te overleven, is het als een uitdaging te zien! Gewapend met een nieuwe, extra warme wintergarderobe, en een flinke dosis positivisme, maakte ik me op voor wat komen ging.

Aanvankelijk liet de winter nog even op zich wachten. Net als vorig jaar, hadden we een prachtig najaar met veel mooi weer. Half november heb ik zelfs nog een keer in korte broek kunnen mountainbiken, onder een heerlijk winterzonnetje. Maar begin december was het dan zo ver: vrij onverwachts, diende de eerste sneeuwstorm van het seizoen zich aan. Halverwege de dag begon het te sneeuwen, en tegen de tijd dat ik 's avonds van m'n kantoor naar huis liep, lag er 30 cm. De winter was begonnen!

DSC00768.jpgDe dagen daarna maakte ik kennis met de praktische gevolgen van zo'n sneeuwrijke winter. Zo moet je iedere keer als je de deur uitgaan, al is het maar om de vuilniszak aan de straat te zetten, je schoenen aandoen, je warm aankleden, en de trap voor het huis sneeuwvrij maken. Als je ergens naar binnen gaat, moet je overal en altijd je schoenen uitdoen. Op kantoor hebben de meeste mensen een apart paar schoenen staan voor binnen. En de kapper heeft een mand met sloffen voor de klanten. Als je een auto hebt, en geen garage of carport, ben je helemaal de klos. Na een sneeuwstorm, sta je dan minstens 20 minuten de sneeuw op en rond je auto weg te scheppen.

Aan de andere kant, is alles hier wel goed voorbereid op de winter. Komt in Nederland alles bij de eerste millimeter sneeuw piepend en knarsend tot stilstand, hier in Montréal worden de wegen en trottoirs efficiënt sneeuwvrij gehouden, blijft openbaar vervoer gewoon functioneren, en gaat het leven gewoon door. Kort na de eerste sneeuwstorm, moest ik voor werk naar Detroit. Met de ervaringen in Nederland in het achterhoofd, vertrok ik voor de zekerheid maar extra vroeg naar het vliegveld. Het was niet nodig geweest. De taxi kon gewoon doorrijden naar het vliegveld: de wegen waren al sneeuwvrij en er was geen file te bekennen. Ook het vliegtuig vertrok gewoon op tijd. Zo kan het dus ook.

Daarnaast bleef de thermometer meestal bij de -10°C steken, en dat is, zolang er maar geen wind is, eigenlijk best goed te doen. De lucht vriest droog, en mits warm aangekleed, is dat aangenamer dan de kille vochtige lucht rond het vriespunt. Mijn dagelijkse wandeling naar kantoor was dan ook prima te doen. Zo nu en dan is er een 'koudegolf' en daalt het kwik beneden de -20 (koudste dag tot nu toe: -27°C!), maar dat duurt meestal niet veel langer dan een paar dagen.

P1030665Kortom, het viel allemaal nogal mee. Daarnaast heb ik het advies ter harte genomen, dat ik van veel Montrealers gekregen had: ga wintersporten! Als je van wintersport houdt, dan is de winter goed uit te houden. Als echte Nederlander ben ik natuurlijk begonnen met schaatsen! Maar ik ben ook voor het eerst van mijn leven de skipiste op gegaan, om te leren snowboarden. Ik ben inmiddels zelfs al een tweede keer geweest en het begint al ergens op te lijken! Ook langlaufen heb ik uitgeprobeerd, en aangezien dat gewoon hier midden in de stad in het Parc Mont Royal kan, ga ik dat zeker vaker doen.

Zo is het ondertussen alweer eind januari, en vliegt de winter tot nu toe dus redelijk probleemloos voorbij. Februari staat echter voor de deur, en dat is volgens de lokale bevolking de moeilijkste maand. Dan komen vaak de koudste dagen, net wanneer je de winter echt zat begint te worden. We zullen zien. Ik behelp met tijdens de koude dagen met plannen maken voor het voorjaar en de zomer!