woensdag 20 februari 2008

Zuid-Afrika!

Bijna twee weken onderweg, en genoeg meegemaakt om te voelen alsof ik al maanden weg ben. Een paar indrukken van de afgelopen tijd.

Johannesburg

Daar stond ik dan, vrijdagochtend 6 uur, met meer dan 40 kg baggage, zonder geld, op de luchthaven van Johannesburg, één van de geweldadigste steden ter wereld. De geldautomaten waren defect, van Giles was geen spoor te bekennen, en de taxichauffeurs dromden als hyena's om me heen. Heel even vroeg ik me af wat ik hier deed. Het volgende moment echter zie ik een bekend gezicht verwilderd de aankomsthal binnenstormen. Niet veel later rijden we in Giles zijn bakkie (pickup) het vliegveld af en storten ons in de files (Nederland is er niets bij) van Jo'burg. De eerste dag breng ik door in het huis van Giles en Lorraine, die natuurlijk gewoon moeten werken. Het huis is onderdeel van een ommuurd en bewaakt complex, voor de meeste middle class Johannesburgers de standaard manier van wonen. Het sociale leven speelt zich af in de vele shopping malls, waar je natuurlijk met de auto heen gaat. Ik houd het de eerste dag bij een wandelingetje naar, uiteraard, de naastgelegen shopping mall. De rest van de dag slaap ik op de bank, iets wat er in het vliegtuig niet van gekomen was aangezien mijn Ierse buurman besloten had samen met mij de wijnvoorraad van British Airways op te maken. Erg gezellig maar de volgende dag was ik niet veel waard.


Berakah 4x4 Trail Braai


Op zaterdag en zondag ben ik door Giles en zijn vrienden op sleeptouw genomen rondom Johannesburg. Eerst op 4x4 tocht, waarbij we onderweg natuurlijk boerewors van de braai hebben gegeten. Zondag gemountainbiked bij de Hartebeespoort dam, een gebied in één van de oudste gebergtes ter wereld, waar de welgestelde Johannesburgers hun (beveiligde) vakantiehuis hebben. Zo ook de ouders van een vriend van Giles. Ook hier weer een uiterst hartelijke ontvangst, een een heerlijke tocht gemaakt onder het Zuidafrikaanse zonnetje. Wat een genot om weer in korte broek en korte mouwen te kunnen rijden, en de zon te voelen!


Mountain Biking at Hartbeespoort Mountain Biking at Hartbeespoort


Verder lekker uit eten geweest, o.a. in de wijk Melville waar het wat relaxter is een zowaar terasjes zijn en mensen gewoon op straat lopen. De laatste avond Giles en Lorraine getrakteerd in een Mozambikaans restaurant als dank voor de zeer hartelijke ontvangst.

Mountainbiken in Sabie

Bridal Veil FallsNa het actieve weekend in en rond Jo'burg ben ik per bus naar Sabie gereisd, een klein toeristisch plaatsje in de bergen, midden tussen de bomenplantages. Ik heb hier voor twee weken een kamer, en word al als onderdeel van het interieur beschouwd. De mensen van het hostel zijn erg vriendelijk en doen alles voor me (erg handig). Het is verder een komen en gaan van mensen, dus aanspraak genoeg.

Sabie heeft zichzelf ongeveer uitgeroepen tot mountainbikehoofdstad van Zuid-Afrika, dus het eerste wat ik hier gedaan heb is de lokale trails uitgekamd. Die vallen niet tegen, al is het soms wel even zoeken want er zijn nogal wat wegwijzers verloren gegaan in recente bosbranden, en topografische kaarten daar doen ze hier niet aan. Komende zaterdag is er hier een wedstrijd waaraan ik meewil doen, en afgelopen zaterdag ben ik met een groepje locals meegeweest die de route alvast een keer gingen rijden. Dat ging erg goed, totdat er ééntje een verkeerd pad inreed en kwijtraakte. Na een doldwaze achtervolging inclusief bandensporen zoeken was hij gevonden, en ik kapot. Via de weg zijn we uiteindelijk teruggeraakt in Sabie. Ook de zondag verliep niet als gepland. Ik had me 's ochtends vroeg laten afzetten in een mountainbikepark in de omgeving, waar er naar veluid mooie bewegwijzerde trails waren aangelegd. Dat was ook zo, alleen ging ik naar een klein uurtje onderuit en bezeerde daarbij op de een of andere manier mijn lies. Verstandig genoeg besloten om maar terug te keren en me weer op te laten halen. Vanmiddag naar de fysiotherapeut om te zien of de wedstrijd van komende zaterdag er nog in zit...

Krugerpark

Sabie is vlakbij het wereldberoemde Kruger wildpark, en hoewel niet de hoofdreden van mijn reis leek het me toch leuk om er wat van mee te pikken. Aldus een 2-daagse tour geregeld, en een leuke Canadese die ook in het hostel verbleef overgehaald om met me mee te gaan. Aldus gingen we op safari, en dat betekent vroeg uit bed en heel veel geduld. Je kunt zomaar uren rond rijden zonder iets spectaculairs te zien. Zo nu en dan echter staat er ineens een olifant naast je, of een neushoorn of giraffe. Indrukwekkend! We hebben in twee dagen echt ontzettend veel gezien, de laatste ochtend zelfs leeuwen! Tussen de ochtend- en middagrit is het voor zowel mens als dier te heet, en rest er niets dan een beetje rond het zwembad in het kamp rond te hangen. Hier barstte het van de Nederlandse toeristen, leuk voor een praatje maar het doet toch een beetje af aan het Out of Africa gevoel. Desalnietemin een geweldige ervaring om al die beesten van dichtbij te zien.


Elephant Steph and Niels on safari


Welkom in Afrika

Zuid-Afrika is een rare eend in de bijt in het continent, maar toch merk je aan alles dat je in Afrika bent. Forse Afrikaanse vrouwen aan de kant van de weg met kleurige kleding en de meest uiteenlopende attributen op het hoofd (manden fruit, boodschappentassen, elektrische apparatuur). Een complete semi-officiele subeconomie van al dan niet zelfbenoemde parkeerwachters en pompbedienden. Volgepropte minubustaxi's. Ook is, ondanks de welvaart die voor sommigen aanwezig is, de derde wereld nooit ver weg. Natuurlijk in de sloppenwijken, maar ook in de kleinde dingen. De kapotte geldautomaten op het vliegveld ("Welcome to Africa" was de reactie van Giles), de stroom die af en toe uitvalt. Volgens Lorraine moet je gevoel voor humor hebben in dit land, om met dit soort dingen om te gaan.

De overblijfselen van de apartheid merk je vooral nog aan de verdeling tussen rijk en arm. Voor de rest valt me vooral op hoe makkelijk de mensen van verschillende kleur met elkaar omgaan, zonder haat, wrok, wantrouwen of wat dan ook. Het lijkt erop dat iedereen opgelucht is dat de tijd van de apartheid achter hen ligt, en het land zich nu kan concentreren op de echte problemen (en die zijn er).

Plannen

Na de wedstrijd in Sabie komende zaterdag keer ik weer terug naar Jo'burg, om vandaaruit opnieuw op safari te gaan. Dit keer in Botswana, en niet in een open jeep maar op de mountainbike! Een spannend vooruitzicht. Na dit avontuur zijn de plannen nog wat vaag, al komt er in ieder geval Kaapstad in voor. Ook schijnt er daar ergens een leuke Canadese rond te hangen tegen die tijd....

2 opmerkingen:

 1. Hoi Niels,
  Zo, al veel meegemaakt in zo'n korte tijd en dus voor ons weer geweldig genieten van je mooie reisverslag. Geeft samen met de foto's al een goeie indruk van hoe het daar toe gaat en jij het naar je zin hebt. Kijk nu al met belangstelling uit naar je volgende verhaal. We houden contact en heel veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey niels,
  Wat onwijs vet om te lezen. En de foto's!!!! Cool om te lezen dat het allemaal goed gaat en je zo veel gave dingen hebt mee gemaakt.
  grt Stijn

  BeantwoordenVerwijderen

Voor reactie zonder inloggen: kies "Naam/URL" en vul alleen je naam in!