maandag 5 mei 2008

Auto gezocht en gevonden, nu nog een fiets!

Ik ben weer een stukje verder gesetteld hier in California. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar het levert wel weer stof voor verhalen op.

Op autojacht
Aangezien je hier zonder auto niet zo ver komt besloot ik mijn eerste vrije weekend nuttig te besteden en op autojacht te gaan. Een goedkoop huurautootje gereserveerd bij Avis, en op craigslist (de Amerikaanse tegenhanger van marktplaats) het aanbod bestudeerd. Eerste tegenvaller was dat het oorspronkelijke budget al snel niet echt voldoende bleek voor iets fatsoenlijks. Tweede tegenvaller was dat de lokale Avis dicht was vanwege familieomstandigheden. Praktisch als ik ben in beide gevallen het budget maar wat omhoog gekrikt, en al snel reed ik met een ronkende Dodge van een lokale verhuurder over Santa Rosa Avenue, waar het barst van de tweedehands autodealers. Ik had eigenlijk stiekem al de hele tijd een ideale auto in m'n hoofd, een Subaru stationwagen. Met de standaard vierwielaandrijving de ideale outdoorauto, en genoeg ruimte om de mountainbike achterin te gooien. Er stonden er een paar op craigslist, dus meteen de eerste opgezocht. Helaas was er iets mis mee, de verkoper had al besloten om 'm naar de veiling te brengen. Nog wel een proefritje gemaakt in een Forester (kon het niet laten) maar die was natuurlijk veel te duur. De verkoper had natuurlijk nog wel wat andere opties voor me, allemaal barrels met onduidelijke voorgeschiedenis. Op naar de volgende handelaar. Een echte dit keer, vettig haar, grote grijns, sigaarstompje bungelend in z'n mondhoek. Hij kwam met een enorme Amerikaanse slee uit '92 aanzetten, altijd binnen gestaan, alleen door een oud vrouwtje gebruikt om boodschappen te doen. Ja hoor, het zal wel. Kortom een paar handelaren verder was ik nog geen snars opgeschoten. Om het leuk te houden tussendoor ook nog maar even bij twee fietsenwinkels gaan kijken voor een mountainbike, hier werd ik gelukkig wel erg vriendelijk geholpen.

Highway 1
Enigszins gefrustreerd door de mislukte autojacht besloot ik om dan maar het beste van de dag te maken, en wat van de omgeving te bekijken. De snelweg in zuidelijke richting gepakt, en daar de beroemde Highway 1 opgedraaid. Deze weg volgt zo'n beetje de hele kust van California. Na eerst een stukje door de beboste heuvels van Marin gereden te hebben, kwam de oceaan inderdaad in zicht. De weg slingert heerlijk langs de kliffen en het uitzicht is zo nu en dan fenomenaal, vooral bij de lage zon want het was inmiddels al eind van de middag.

California Coast Sunset Painter


Genietend van de rit en het uitzicht vergat ik al snel mijn zorgen, om vervolgens wakker geschud te worden door een waarschuwingssignaal vanuit het dashboard: tank bijna leeg! Tja zo'n Dodge lust wel een slokje. Ik had eigenlijk al een tijdje geen bezinestation meer gezien, dus in het eerste de beste plaatsje maar eens gevraagd. 15 mijl tot het eerste benzinestation, en die gaat om zeven uur dicht. Het was inmiddels kwart over zes, dus snel mijn weg vervolgd. Door alle slingers en langzaam rijdende toeristen schoot het niet echt op, en zo zat ik toch wel even met samengeknepen billen achter het stuur. Gelukkig kwam om tien voor zeven, met de benzinemeter precies op "leeg", de pomp in zicht. Van daar was het nog een klein stukje terug naar Petaluma.

Toch nog een Subaru
De volgende morgen wakker geworden met een veelbelovend telefoontje. Ik had op internet een klein Subarugaragetje gevonden even ten noorden van Santa Rosa, en hij had een mooie Legacy uit '96 staan. Dit kwam allemaal wat betrouwbaarder over dan de sjoemelaars van de vorige dag, de auto had groot onderhoud gehad en kreeg nog wat garantie mee ook. Ik had de voicemail van de garagehouder ingesproken, en nu belde hij dat ik 's middags kon komen kijken. Aldus op pad, en al snel werd duidelijk dat dit 'm ging worden. Van de prijs kon ik niet veel meer af krijgen (95 dollar om precies te zijn), maar ik was eigenlijk wel tevreden dus meteen afgesproken dat ik de auto later die week zou ophalen.

Subaru Legacy Subaru Legacy


De garage zat op de rand van een wijngebied, en tijdens de proefrit had ik al wat mooie weggetjes gezien, dus met de huur-Dodge nog even wat rondgetoerd. Binnendoor naar Calistoga gereden, heerlijk tussen de heuvels, wijngaarden, boerderijen, weilanden met paarden, prachtig. Rond Calistoga werd het nog bergachtiger dus hier ga ik met de mountainbike nog een keer terugkomen.

Die week nog de nodige problemen gehad om het contant geld voor de auto bij elkaar te krijgen. Je denk Amerika dat is het land van de credit card, maar de meeste banken gaven niet thuis. Uiteindelijk toch nog een paar keer een beperkt bedrag kunnen opnemen, en de rest in delen gepind en de grote pakken twintigjes omgewisseld voor wat groters. Ook een verzekeraar gevonden die me op mijn Nederlands rijbewijs 6 maanden wil verzekeren. De overdracht van de auto ging lekker primitief, met allemaal ouderwetse formulieren die getekend en per post verstuurd moesten worden. Ik rijd nu rond met een verlopen kenteken en een lullig kopietje achter de ruit geplakt, tot ik de juiste papieren via de post ontvang. Het schijnt zo te horen, heb ik me laten vertellen. Ik ben in ieder geval ontzettend blij met mijn auto!

Point Reyes
Het volgende weekend lekker met mijn eigen auto er op uit gegaan. Niet zo ver, hier op de hoek van de straat begint D Street, als je die helemaal afrijdt naar het westen kom je zo aan de kust terecht, bij een prachtig natuurgebied, Point Reyes National Seashore. Het is een soort schiereiland, vol prachtige baaien en stranden, en het barst er van de wandelpaden. Toegang en parkeren is gratis, en een kaart kun je van internet downloaden en uitprinten. Geweldig toch? Ik had de Estero Trail uitgekozen, die langs een grillige baai naar een strandje leidt. Hoewel het in Petaluma nog helder was, hing hier een flink pak lage bewolking, tegen mist aan eigenlijk. Dat komt hier geregeld voor. Toch was het een lekker tochtje, met een mooie lunchplek op het strandje. Heerlijk om in de frisse lucht te zijn na al dat binnen zitten en autorijden. Na de wandeling nog even verder het schiereiland afgereden naar de vuurtoren, deze is spectaculair op een rotspunt gebouwd. Hier was de mist echt serieus neergedaald, maar best wel mooi eigenlijk die flarden mist die je zo voor je neus voorbij ziet waaien.

Point Reyes Lighthouse The Point Reyes


Al met al dus een lekker uitje, en heerlijk om zoiets zo dicht bij huis te hebben. Het barst hier echt van de paden, als ik wil kan ik de rest van de 6 maanden ieder weekend de benen uit m'n lijf lopen.

Mountainbike
Lopen is echter leuk maar ondertussen kan ik echt niet wachten tot ik weer op de mountainbike zit. Ik heb al verschillende proefritjes gemaakt, en eigenlijk ook al iets op het oog. De prijs is nog even slikken, en de bankrekening ligt nog bij te komen van de aanschaf van de auto, maar de lage dollar verzacht de pijn, en in California moet je eigenlijk wel op een echte Californische mountainbike rijden, niet? Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor reactie zonder inloggen: kies "Naam/URL" en vul alleen je naam in!