vrijdag 25 april 2008

Home Sweet Home in Petaluma, California

Daar zit ik dan, in mijn appartementje, in het grote Amerika, een beetje beduusd van alle nieuwe indrukken. Inmiddels zijn de basisbehoeften hier op de rit gezet, en nu de rook een beetje optrekt is het tijd om weer eens wat van me te laten horen.

Amsterdam
Na terugkomst uit Zuid-Afrika en een paar daagjes bijkomen bij vaders en moeders, stond er eerst nog een weekje Amsterdam op het programma. Op zondagavond mijn kampeermatje uitgerold bij Martin, lekker in mijn "eigen" wijk, de Indische Buurt. Natuurlijk bijgepraat met iedereen, gelukkig de meeste mensen nog even kunnen zien, en op het werk een beetje de draad proberen op te pakken. Tussen de regels door ook nog naar de ApacheCon geweest, met als afsluiting een ontzettend gezellige borrel in het Muziekgebouw aan het IJ. Een druk weekje ineens na al dat relaxen! Snel mijn tasje weer gepakt en terug naar Noordwijkerhout, waar mijn mountainbike na 11 dagen zoek geweest te zijn alsnog door British Airways werd afgeleverd.

Op naar San Francisco
San Francisco!Ik had gelukkig nog wat dagen om me voor te bereiden op het vertrek richting de USA. Het pakken viel nog niet mee, maar uiteindelijk toch heel bescheiden met backpack en een klein koffertje richting Schiphol gegaan. Daar met vaders en moeders nog even een bakkie gedaan, om vervolgens samen met Jeroen door onze nationale blauwe trots rechtstreeks naar San Francisco gebracht te worden. De vlucht verliep voorspoedig, zelfs een beetje geslapen (ik begin al te wennen aan die lange vluchten), en voor ik het wist stond ik op Amerikaanse bodem. Echter niet helemaal, want eerst volgde nog de lange rij voor het belachelijke gedoe bij de douane (vingerafdrukken, kruisverhoor). Gelukkig mocht ik het land in, en even later stuurden we onze rental car de highway op. Meteen al een gave rit, dwars door het centrum van San Francisco, langs de baai, Alcatraz, over de Golden Gate bridge, zo de heuvels van Marin County in. Na de Golden Gate is het meteen allemaal heel lief en landelijk, met rollende heuvels, veel groen, koeien, enzovoorts. Na een klein uurtje reden we Petaluma in, mijn thuisbasis de komende tijd.

Petaluma
Petaluma is een typische Amerikaanse plaats, een grid van brede rechte wegen, met veel lage bebouwing, shopping malls met grote parkeerterreien, etc. Toch is het niet duizend in een dozijn want er zijn nog veel oudere houten huizen in Victoriaanse stijl, en er is een leuk centrum met veel winkels, restaurents, en bars. Vanwege de bovengemiddelde pitoreskheid zijn hier ook veel films opgenomen. Het kantoor van Hippo USA zit op de Foundry Wharf, een voormalig industrieterreintje waar de loodsen tot kantoren zijn verbouwd. Eigenlijk heel schattig allemaal, een beetje het gevoel van de Grasweg, het vorige kantoor van Hippo in Amsterdam-Noord. Alles bij elkaar viel het helemaal niet tegen, hier kan ik het wel een tijdje uithouden dacht ik meteen.


Waterfront Apartments Waterfront Apartments


Appartement
Er moest natuurlijk snel woonruimte gevonden worden, en gelukkig had Amerikaanse collega Jody al wat voorwerk gedaan. In Nederland had ik al wat foto's voorbij zien komen, waarbij mijn oog gevallen was op de Waterfront Apartments, aan de Petaluma River. Dit bleek ook nog eens op loopafstand van zowel downtown als kantoor te zijn. We zijn hier snel gaan kijken, en het was precies binnen budget dus nog dezelfde dag de knoop doorgehakt. Op vrijdag alles geregeld, en op zaterdag konden we er meteen in! De verhuurmaatschappij bood ook leasemeubels aan, maar die waren lelijk en duur, dus een grote truck gehuurd en met Jeroen op naar de Ikea in Emeryville. Als een stelletje dat gaat samenwonen hebben we hier rondgebanjerd en alles uitgezocht, echter wel een heel efficient stelletje want in drie uur was het gepiept! Met zes karren vol kwamen we uiteindelijk naar buiten, en met countrymuziek op de radio reden we opgetogen terug naar "huis". De rest van het weekend meubels in elkaar aan het schroeven geweest, en natuurlijk de nodige kleine boodschapjes gedaan bij supermarkten, huishoudwinkels, elektronicazaken etc. Resultaat: een heel gezellig en stijlvol appartementje, dat er niet eens zo Ikea uitziet omdat we het karakteristieke blanke hout bijna helemaal vermeden hebben.

Ikea Ikea


Amerika
Het is hier natuurlijk Amerika, en hoewel ik hier nog nooit geweest ben komt alles heel bekend over door alle films en series die hier spelen, heel maf. Je ziet hier echt alle stereotypen, dikke mannen met baseballcap en sportschoenen in belachelijk grote pickups, veel fastfoodrestaurants en shopping malls, trailer parks etc. Hier in California zijn ze verder compleet geobsedeerd met gezondheid, veel sportende mensen dus en al het eten moet organisch en lokaal geproduceerd zijn. Er is zelfs een compleet organische supermarkt hier. Je ziet verder de raarste dingen hier, in mijn keuken zit een apparaat onder de gootsteen dat etensresten vermaalt (de "insinkerator", met een 1/2 paardenkracht motor), mijn stofzuiger heeft een koplamp, alle prijzen zijn zonder BTW, oja en bij elke bar wordt om je identiteitsbewijs gevraagd. Verder is alles tweetalig (Engels/Spaans)vanwege de grote Mexicaanse bevolking.

Het begin is er
Na een overweldigende week beginnen de stofwolken nu een beetje neer te dalen. De jet lag is verdwenen, Jeroen is weer terug naar Nederland, ik heb een appartement, een telefoon. De lekke afwasmachine is gerepareerd, en morgen komt er iemand voor de niet werkende internetverbinding. Op het werk begin ik ook lekker mee te draaien. Nu op zoek naar een auto, en een mountain bike. En dan de omgeving verkennen. We zijn al met de familie van David naar de kust geweest, het is hier echt prachtig, groene heuvels, brede rivieren, een grillige kustlijn met rotsen en strandjes vol zeehonden en pelikanen. Er zijn ontzettend veel goede plekken om te mountainbiken en te lopen, en dan is er natuurlijk nog San Francisco. Zo veel om te ontdekken, ik denk dat ik tijd te kort ga komen!

2 opmerkingen:

 1. Hoi Niels, klinkt goed!
  In een bus met 6 karren Ikea-spullen achterin, country-muziek op de radio, opweg naar je waterfrontapartement......GEWELDIG!
  En die kust daar wil ik ook zien!
  Rein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jezus man, ik maar denken waar blijven de berichten. Had ik helemaal over het hoofd gezien dat je een blog aan het bijhouden was....
  geen wonder dat je bij terugkomst in Amsterdam mij niet even geringeld hebt...zwaar teleurgesteld in mij natuurlijk dat ik nergens op reageer!
  Nu moet ik wel naar Amerika toe om je even te zien :-)

  Maar nu eerst even vanaf dag 1 je reisverslag gaan lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Voor reactie zonder inloggen: kies "Naam/URL" en vul alleen je naam in!