maandag 6 april 2009

Bliksembezoek aan Amsterdam

Room with a view

De laatste week van maart was de ApacheCon Europe weer in Amsterdam. Nou heb je die ApacheCons na een paar jaar eigenlijk wel een beetje gezien, maar ik had dit jaar een praatje ingediend, en deze was zowaar geaccepteerd! Dus een nieuwe uitdaging, en een reden voor een bliksembezoek aan Nederland.

Na een paar drukke weken op het werk op vrijdags wederom de airport shuttle gepakt en naar het vliegveld van San Francisco getogen. Altijd weer grappig om al die Nederlandse koppen bij de KLM-balie te zien. Ik liep zowaar ook Erik tegen het lijf, met wie ik eerder in de maand twee keer gemountainbiked had. We zaten toevallig op dezelfde vlucht! Het was weer een lange zit, maar met wat muziek, twee films en een praatje met Erik ging de tijd toch redelijk vlot voorbij. Zo zette ik zaterdagochtend na vier maanden weer voet op Nederlandse grond. Rein en Leuni stonden zoals altijd al op me te wachten, en een klein uurtje later zaten we thuis in Noordwijkerhout aan een bakkie met appeltaart.

Mijn tripje was bijzonder goed getimed want zo kon ik zondagochtend mooi op kraambezoek bij Stijn en Mijke die een paar weken eerder ouders van een gezonde zoon geworden waren. 's Middags nog even een paar rondjes gemountainbiked in de duinen, heerlijk in de frisse lucht, even de luchtwegen doorluchten na 10 uur gerecycelde vliegtuiglucht te hebben ingeademd. Na het avondeten was de koek eigenlijk wel op en begon de jetlag zich te laten gelden, helaas moest ik nog met de trein naar Amsterdam waar ik de hele week bij Martin zou logeren. Eenmaal aangekomen na even bijpraten met Martin maar snel de slaapzak ingekropen.

Vanwege de jetlag en het korte verblijf, en omdat er ook avondlijke activiteiten op de ApacheCon waren, was ik van plan een wat aangepast dagritme aan te houden. Dus wat later opstaan en wat later beginnen met werken. Maandagochtend dus lekker 'thuis' gekneusd, wat lekkere dingen bij de Albert Heijn gehaald, en wat aan mijn praatje gewerkt. 's Middags naar kantoor en maar even bijpraten met iedereen. Met wat collega's heerlijk eten gehaald bij de afhaalitaliaan, en toen op naar de Portals Meetup. Deze duurde tot tien uur dus terug bij Martin weer te moe om erg gezellig te doen en snel gaan slapen. De volgende dag eigenlijk hetzelfde programma, echter nu was de meetup op de ApacheCon 's avonds om 10 nog lang niet afgelopen. Ik kon mijn ogen niet meer openhouden, dus maar weggeslopen en weer snel de slaapzak in. Gelukkig had Martin het ook knetterdruk, want ik voelde me toch een beetje schuldig dat ik zo ongezellig was.

Woensdag de laatste hand gelegd aan mijn praatje, en nog even op de ApacheCon wezen kijken, die nu officieel begonnen was. Met het voorbereidingswerk voor de volgende dag afgerond, had ik zowaar een 'vrije' avond. Martin was nog op zijn werk (hij zou de volgende dag ook een presentatie houden!), dus maar eens gaan kijken of de afhaaltoko om de hoek van mijn oude appartementje nog bestond. Dat was zo, dus een lekkere vegetarische roti meegenomen en nog even over het Ceramplein gefietst. Mijn appartement zag een bewoond uit, aan de poster op het raam te zien door een godsdienstfanaat. De vegetarische roti was als vanouds om te smullen, en na nog wat gerelaxed te hebben, je raad het al, vroeg naar bed gegaan.

Donderdag was het dan zo ver, ik moest mijn praatje houden over het documenteren van open source software (daar schort nog wel eens wat aan, en ik wilde vertellen hoe ik denk dat dat beter kan). Documentatie is doorgaans niet het meest populair onderwerp op zulke technisch georienteerde conferenties, maar toch was het zaaltje met ongeveer 25 man redelijk goed gevuld (er zijn steeds praatjes in vier zalen tegelijk, 25 is een redelijk gemiddeld bezoekersaantal). Na wat stoeien met laptop, projector en microfoon, stak ik mijn verhaal af. Er waren de nodige vragen, en zelfs nog wat discussie achteraf. Een goed teken! Ik kreeg echt hele goede feedback, mijn praatje was in goede aarde gevallen. Een man vroeg zelfs “zijn er nog meer van dit soort praatjes?”, wat ik als een groot compliment beschouw. Na deze opsteker was mijn opdracht voltooid, en ik merkte meteen dat ik me dan wel tot en met het praatje goed staande had gehouden, maar dat ik toch eigenlijk wel heel erg moe was. Eigenlijk had ik sinds mijn aankomst in Nederland nog geen moment rust gehad. Mijn ogen vielen echt bijna dicht, dus maar naar 'huis' gegaan en lekker een middagdutje gedaan! Heerlijk!

Nu ik aan mijn verplichtingen voldaan had, en enigszins was uitgerust, kon ik eindelijk ook wat socialer zijn. Dus Martin getrakteerd op een etentje bij Studio K, ons favoriete tentje in de buurt. Het wordt helemaal gerund door studenten, maar de menukaart zou in een sjiek restaurant niet mistaan. We hebben dus lekker ons buikje rond gegeten. De volgende morgen zijn we het Foam geweest voor een tentoonstelling van de foto's van Richard Avedon, een Amerikaanse portretfotograaf. Na een bakkie in het museumcafe hebben we gefascineerd de rauwe portretten bekeken. Echt geweldige foto's, we hebben er van genoten. 's Middags nog even op de ApacheCon naar wat praatjes geweest, en 's avonds de traditionele Hippoborrel in het Muziekgebouw bezocht. Andre kwam ook nog even aanschuiven en samen hebben we de avond afgesloten met nog een biertje in de binnenstad.

Zo was de week omgevlogen. Zaterdagochtend heeft Martin me na een bakkie koffie bij de Ponteneur naar Noordwijkerhout gebracht, waar ik de geplande fietstocht maar liet varen om nog even lekker uit te kunnen rusten. Zondagochtend was het al weer op naar Schiphol. Ik had gehoopt in het vliegtuig nog wat meer te kunnen uitrusten, maar helaas was het toestel mutjevol, en was het extraam onrustig met heen en weer lopende mensen, en tot overmaat van ramp een oproep of er een dokter aanwezig was. Toch gingen de tien uur uiteindelijk toch weer voorbij, en kon ik in San Francisco zo de teminal uit het zonnetje in lopen. Hoewel moe deed het mooie weer me meteen goed, de regen is nu wel zo'n beetje afgelopen en als het goed is wordt het vrijwel alleen nog maar mooi weer tot en met de zomer! Geen slecht vooruitzicht!

2 opmerkingen:

  1. Hoi Niels,
    "Praatje" geslaagd! Gat in de markt ontdekt?
    Groeten van Rein

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er staat een stukje over mijn praatje in de Automatiseringsgids: http://tinyurl.com/cmaxw9

    BeantwoordenVerwijderen

Voor reactie zonder inloggen: kies "Naam/URL" en vul alleen je naam in!