dinsdag 27 oktober 2009

New York City

Statue of Liberty

De grootste stad van Amerika, de bekendste skyline ter wereld: New York. Al een paar keer vanuit het vliegtuig gespot, maar nog nooit 'echt' er geweest. Na het (succesvol) afronden van mijn Franscursus in Montreal was het wel weer eens tijd voor een korte vakantie, dus samen met Steph op naar New York!

New York is misschien ook wel de duurste stad ter wereld, maar ook hier kun je als toerist low budget uit de voeten. Zo konden we met een collega van Steph, die ook met haar vriendje een weekendje naar New York ging, meerijden. Verder verhuren veel New Yorkers een kamer in hun appartement om hun torenhoge huur te kunnen betalen. Via de website AirBnB (aanrader!) hadden we al snel een heel betaalbare kamer gevonden.

Na het traditionele verhoor werd ik wederom de VS binnengelaten, en na een uurtje of zes in de auto reden we Manhattan binnen, en werden we door Geoff en Rachel afgezet bij ons verblijfadres in Harlem. Stond Harlem vroeger niet al te best bekend, inmiddels zijn ook hier de yuppen aan een opmars bezig. Zo ook Mikey en Earl, bij wie we dit weekend zouden logeren. Een leuk, modern, comfortabel en schoon appartement, een beetje ver van downtown NYC maar met de metro om de hoek was dat niet echt een probleem.

Sunset over Manhattan New York at night

We waren donderdagmiddag redelijk op tijd aangekomen, dus nog genoeg tijd om alvast even de stad in te gaan. Aangezien Steph voor een nieuw fototoestel wilde kijken, en ik voor een nieuwe lens, zijn we eerst langs de BH Photo Superstore gegaan. We werden op z'n zachts gezegd overweldigd door wat we hier aantroffen; zoiets hadden we nog nooit gezien! Zo'n gigantische winkel, alleen al voor digitale spiegelreflexen zaten er minstens 50 medewerkers klaar (nummertje trekken!). Via een ingenieus systeem van lopende banden werden de gewenste artikelen vanuit het magazijn zo achter de toonbank bezorgd. En na de aanschaf, ook weer op de lopende band naar de kassa. We hebben even navraag gedaan: er werken zo'n 700 mensen in de winkel, en nog zo'n zelfde aantal in het magazijn en de telefooncentrale. De meesten van hen zijn overigens joods: veel mannen met keppeltjes en staartjes, en de winkel is op zaterdag gesloten.

Beduusd van deze overweldigende ervaring (en met een nieuwe lens op de camera) zijn we dan maar naar het Empire State Building gelopen. Het liep tegen het einde van de middag, en na de diverse rijen voor kaartverkoop, security check en lift, konden we zo precies mooi de zonsondergang meemaken vanaf het observatiedeck van het hoogste gebouw in de stad. Prachtig om langzaam alle lichtjes aan te zien gaan in de bekende gebouwen. Eenmaal weer beneden zijn hebben we ook meteen Times Square meegepakt, zo in het donker prachtig uitgelicht door de overdaad aan neonreclames. Samen met de vele gele taxis een kleurijk geheel.

Brooklyn Bridge Park New York Ferry

Op vrijdag zijn we verder gegaan met het 'afwerken' van de bekende attracties. 's Ochtends zijn we eerst over de Brooklyn Bridge gewandeld. Aan de overkant vanuit Brooklyn Bridge Park heerlijk op een bankje van het uitzicht op Manhattan genoten. Daarna weer terug de brug over en op naar Battery Park, in de rij maar weer, voor de ferry naar het Statue of Liberty! De boot stopt eerst bij Liberty Island, waar je om het vrijheidsbeeld kunt lopen, of, als je één van de gelukkigen bent met een speciaal kaartje (wij niet), kun je er zelfs in. Het is in werkelijkheid eigenlijk niet echt spectaculair, maar goed je moet het toch een keer gezien hebben, niet? Vervolgens vaart de boot naar het verderop gelegen Ellis Island, waar in vervlogen dagen jarenlang nieuw aangekomen immigranten opgevangen werden. Het museum hier is echt bereinteressant, een aanrader! Veel oude foto's en geschiedenis, je kunt je je echt een goed beeld vormen van hoe het geweest is voor al die families die hier na een wekenlange boottocht aankwamen en vervolgens hun leven probeerden op te bouwen in de Nieuwe Wereld. Na wat eten en drinken in het museumrestaurant maar weer in de rij, in de snijdende kou, wachten op de laatste ferry terug naar Manhattan. Daar hebben we de dag afgesloten met een bliksembezoek aan het Museum of Modern Art, welke op vrijdagmiddag gratis is. Dit is natuurlijk ook het drukste moment van de week, en gecombineerd met enige vermoeidheid na zo'n intensieve dag, hebben we niet echt veel gezien. Toch een paar beroemde stukken waarvan ik wist dat ze hier waren, opgezocht en kunnen bewonderen. We liepen nu echter volledig op ons tandvlees, en na nog een hapje in het museumrestaurant maar snel de metro teruggepakt naar 'huis'.

Statue of Liberty Times Square

Nu we de grote bezienswaardigheden gezien hadden, konden we zaterdag wat rustiger aan doen. Vanaf ons verblijfadres zijn we helemaal door Harlem naar Central Park gewandeld. Onderweg nog even gekeken bij de prachtige campus van Columbia University en de indrukwekkende Cathedral of St. John the Divine, en een broodje gegeten in een heerlijk alternatief tentje. Eenmaal in Central Park leek het alsof we in een andere wereld waren aangekomen, geweldig zo'n enorm stuk groen in zo'n grote stad. We zijn lekker kris kras door het park geslenterd, genietend van de rust en de hier en daar nog aanwezige herstkleuren. Halverwege kwamen we bij het grote Jacqueline Kennedy Onassis meer, en doemde in de verte aan de overkant van het meer de skyline van de stad op in de mist. Geweldig! Eenmaal aan de zuidkant van het park begon het nu echt te regenen en konden we, tot grote vreugde van Steph, in de beroemdste speelgoedwinkel van New York schuilen: FAO Schwarz. Ook hier weer de overtreffende trap in aanbod, de nieuwste trend lijkt op maat gemaakt speelgoed. Zo kun je je eigen Barbie of Muppet laten maken, geheel volgens eigen ontwerp. Ze worden ter plekke met de hand gefabriceerd. Ondanks de vrolijke boel hierbinnen kwam de regen buiten inmiddels met bakken uit de hemel, dus met de metro terug naar Harlem en in een gezellig restaurantje dat we op de heenweg gespot hadden, heerlijk gegeten.

Central Park Steph in FAO Schwarz

Zondagochtend hadden we nog een paar uurtjes om de stad in te gaan, en zowaar scheen de zon! We zijn op het gemak door de trendy buurten SoHo en NoHo gelopen, en via Greenwich Village naar Chelsea waar we de overdekte Chelsea Market bezocht hebben. Een heerlijke verzameling (luxe) etenswaren voor de trendy New Yorker. Op de valreep hebben we ook nog even het Flatiron Building kunnen zien, dat rare smalle gebouw dat je vaak op foto's ziet. Wilde ik heel graag zien en dat is dus toch nog gelukt!

Toen was het echt tijd om te vertrekken, we werden netjes op tijd bij ons appartement opgehaald door Rachel en Geoff, die ook een geweldig weekend gehad hadden. Toen restte nog de lange rit terug naar Montreal, inclusief lange wachtrij bij de Canadese grens. Het mocht de pret niet drukken, het was een heerlijk weekend in een overweldigende stad, dat smaakt naar meer!

2 opmerkingen:

 1. Hoi Niels,
  Met de auto naar New York !!! en voor de deur afgezet!!!!!! ....dat doen we je niet na.
  Veel plezier nog de komende 3 weken met Steph in Montreal.
  Groeten van Rein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Niels,
  Weer genoten van je reisverslagje. Ik hoorde dat je binnenkort weer in ons koude kikkerlandje landt? Maar snel weer eens afspreken. Groetjes aan Steph die ik nu toch ook snel een keer hoop te ontmoeten!
  Liefs, Roos.

  BeantwoordenVerwijderen

Voor reactie zonder inloggen: kies "Naam/URL" en vul alleen je naam in!