maandag 30 mei 2011

Provence

20110516-Provence-0249

Even lekker alleen er tussenuit. Tent en mountainbike achterin de auto en rijden maar. Eigenlijk is er maar één plek op de wereld waar ik dan heen wil: Frankrijk. En liefst een beetje zuidelijk. Mooi weer, prachtige omgeving, lekker eten, geweldig mountainbiken. En na het gevecht met het Quebecois-Frans, is dat Franse Frans ineens heel goed verstaanbaar!

Zo reed ik half mei in het van Jacko in bruikleen gekregen Peugeot 205je richting zuiden. Eerste stop Avignon. Op de stadscamping op een eilandje in de Rhône stond m'n tentje zo recht tegenover de Pont d'Avignon! Lopend de ommuurde stad bekeken, het pauselijk paleis, het uitzicht vanaf de Rocher des Doms. Prachtige stad, maar wel een beetje een museumstuk. Ik miste een beetje de 'vibe'.

Vanuit Avignon ook de Pont du Gard bezocht, dat indrukwekkende Romeinse aquaduct dat je in alle geschiedenisboekjes ziet. Nog meer Romeinse historie in Glanum, de archeologische opgraving nabij Saint-Rémy-de-Provence. Vlak naast het klooster waar Van Gogh nog een tijdje gezeten heeft. De menigmaal door Vincent geschilderde olijfbomen, met op de achtergrond de grillige pieken van de Alpilles, staan er nog steeds. Je loopt er eigenlijk zo zijn schilderijen in. Leuk!

Na deze culturele uitstapjes ben ik verhuisd naar Apt, toegangspoort tot het Luberonmassief. Een heerlijke kleine camping op loopafstand van het leuke oude centrum, en een bijna oneindige voorraad trails in de omgeving, om op de mountainbike te ontdekken. Ouderwets ben ik met topokaart en Franse routebeschrijvingen op pad gegaan. Af en toe de weg kwijt natuurlijk. Maar ook fantastische singletracks ontdekt. 's Avonds potje koken op de camping. 's Ochtends vers croissantje. Uiteindelijk 6 nachten blijven staan, in plaats van de geplande 3. En ik had rustig nog een week kunnen blijven. Zeker toen ik ook nog door een lokale mountainbiker werd uitgenodigd. Ik wilde echter ook nog naar Aix-en-Provence.

Met de Fransman maar afgesproken dat ik na de zomer nog een keer kom, en koers gezet naar de stadscamping bij Aix. Flink warm daar, dus heel rustig de stad in gelopen. En wat voor een stad! Dat is nog eens iets anders dan Avignon: een bruisende studentenstad, met vele mooie jongens en meisjes die met grote zonnebrillen over de Cours Mirabeau paraderen, op één van de vele terrasjes zitten te eten en drinken, of lekker door de smalle straatjes van Vieil Aix struinen. En dat op een steenworp afstand van La Montagne Sainte-Victoire, een indrukwekkend bergmassief dat ook op menig schilderij van Cézanne te vinden is. En zelfs nog dichter bij bleek er heel wat outdoorpotentieel te zijn. Direct vanaf de camping, onder de rook van Aix, heb ik een prachtige rit op de mountainbike gemaakt, inclusief een singletrackafdaling waar je nekharen recht van overeind gaan staan. Aix-en-Provence is met stip gestegen in de lijst van plaatsen om te wonen...

Helaas zat mijn tijd in Frankrijk er al weer op. Op de terugweg neergestreken bij Paul in de Belgische Kempen, we zijn weer helemaal bijgepraat onder het genot van een goede fles wijn. En zo zit ik inmiddels weer in Noordwijkerhout, op het oude nest. Met mijn gedachten nog bij de Provence, staat mijn tasje alweer klaar voor vertrek naar Canada komende zaterdag.

Aix mountain biking

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor reactie zonder inloggen: kies "Naam/URL" en vul alleen je naam in!