vrijdag 1 juli 2011

Yukon

Mountain Biking Yukon

The Yukon. Alleen van de naam al gaat een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Tel daarbij op de haast eindeloze wilde natuur, de middernachtzon, beren, elanden, en een hoofdstad met de naam Whitehorse. Een meer tot de verbeelding sprekende locatie had Dan Barham niet kunnen bedenken voor zijn Photo Clinic. De Britse mountainbikefotograaf, woonachtig in North Vancouver en één van de vaste fotografen van het Amerikaanse Bike Magazine, is sinds zijn eerste bezoek een paar jaar geleden niet meer uit de Yukon weg te slaan. Whitehorse ligt midden in de wildernis en wordt letterlijk omringt door honderden kilometers aan mountainbiketrails. En door de middernachtzon duurt het 'gouden uur', het mooiste licht van de dag vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang, hier maar liefst vier uur! Dat klinkt bijna als het paradijs!

Na een korte fietstocht door Whitehorse - een grid van rechte straten waar de locals met hun grote pick-ups heen en weer rijden - steken we de wild stromende Yukonrivier over richting het kampement van Boreale Mountain Biking. Een verzameling yurts (grote ronde tenten van alle gemakken voorzien) bovenop een heuvel, met prachtig uitzicht op de stad en omringende natuur. Hier worden we deze week, tussen het biken en fotograferen door, in de watten gelegd met overheerlijk eten - bereid met verse ingrediënten uit de directe omgeving - en lokaal gebrouwen bier van de Yukon Brewing Company. Niet slecht!

Dan heeft zich, afgezien van zijn Britse accent, helemaal aan de laid-back levenstijl van de Canadeze aangepast, en begint de clinic de volgende ochtend op het gemak vanaf de bank met een bak koffie en een introducerend gesprek over mountainbikefotografie. Met bijna 24 uur daglicht maakt hij zich niet zo'n zorgen om de tijd. 's Middags gaan we op pad voor de eerste rit, op zoek naar goede fotolocaties in de directe omgeving. Meteen al valt de gigantische variëteit aan trails op. Mooie locaties genoeg, dat is duidelijk. Aan het eind van de middag, als het licht wat minder fel is, gaan we voor de tweede keer op pad, nu om daadwerkelijk foto's te schieten. Gids Sylvain rijdt bereidwillig tientallen keren hetzelfde stukje trail terwijl Tim, Eric en ik hem op de gevoelige plaat vastleggen. De kop is eraf, maar we zijn nog niet echt tevreden met het resultaat. Morgen weer een dag, denken we. Maar na een verrukkelijke maaltijd terug in de yurt, roept Dan "tijd om te gaan!" en springt op de fiets. Voor de derde keer die dag crossen we met onze zware rugtassen vol apparatuur over de prachtige trails, en Dan lijkt nu pas echt in zijn element te komen. De zon heeft zich in een comfortabele positie net boven de bergen aan de horizon genesteld, en blijft daar de komende uren nog wel even hangen. "Zie je dat licht?!" roept Dan uitzinnig als de zoveelste prachtige locatie zich aandient. Onze camera's maken overuren en Dan spoort ons aan vooral alle regels van de fotografie in de wind te slaan. Recht in de zon fotograferen, onder- en overbelichten, experimenteren! Het kan niet op, en ondanks de al twee eerdere ritten vandaag, leggen we tegen de 50 km af zo laat op de avond. Ik kan m'n ogen bijna niet open houden als we tegen middernacht over een smal paadje langs de Yukonrivier rijden, en moet oppassen dat ik niet over het richeltje in het koude water kukel. Compleet afgebrand, maar met een geheugenkaart vol prachtige shots, komen we terug bij het kamp. Ondanks het licht van de middernachtzon val ik als een blok in slaap in mijn yurt.

De volgende twee dagen verlopen ongeveer volgens hetzelfde scenario. Relaxte ochtend in de yurt om de foto's van de vorige dag te bekijken, en uitleg van Dan over de meest uiteenlopende onderwerpen. 's Middags en 's avonds rijden en fotograferen we de meest uiteenlopende trails rond Whitehorse, en het verderop gelegen Carcross. Dan begeleidt ons niet alleen fototechnisch, maar maakt ons ook vooral bekend met de bijkomende zaken in het leven van een mountainbikefotograaf. Het werken met professionele rijders, het snel kunnen spotten van goede locaties, het nabewerken van foto's, contact onderhouden met fotoredacteuren... we krijgen een compleet beeld van het beroep. En passent rijden we de meest uitdagende trails en worden de technische vaardigheden op de fiets ook nog even getest.

Zo beleven we een prachtige tijd en de derde en laatste dag sluiten we af met het maken van foto's tijdens een lokale mountainbikewedstrijd. Lekker veel rijders op een compact parcours, en ik krijg volop gelegenheid om te experimenteren met de externe flitser op afstand. Helaas trekt de lucht dicht, wordt ik opgevreten door de muggen en ren uiteindelijk bijna gillend het bos uit. Niet helemaal tevreden schuif ik aan in het café voor een biertje om de clinic af te sluiten. Ik besluit me net neer te leggen bij het mindere resultaat van die dag, als ik door het raam de wolken open zie breken. Ik kijk Dan aan, en een paar minuten later racen we in de bus een bergweg op. We hebben zo'n tien minuten om op een trail over een richeltje nog wat plaatjes te schieten voor de zon weer achter de wolken verdwijnt. Het licht is waanzinnig en Sylvain en Dan rijden als een gek heen en weer terwijl we onze camera's de sporen geven. Dit zullen uiteindelijk de mooiste foto's van de hele trip worden, en in mijn geval twee maanden later zelfs de cover van het Nederlandse mountainbiketijdschrijf UP/DOWN sieren!

De drie dagen zijn voorbij gevlogen en het is een intense belevenis geweest. Zoveel gedaan, zoveel geleerd, en vooral ook het fantastische Canadese buitenleven beleefd. Dit wordt de laatste nacht in de yurt nog even onderstreept door een zwarte beer die even het kampement komt onderzoeken, en met veel kabaal de barbecue omver duwt. Ook het mountainbiken hier is een verassing gebleken: de enorme hoeveelheid trails, en vooral de variëteit, maken Whitehorse en omgeving voor mij de tot nu toe beste mountainbikebestemming in Canada. En op twee en een half uur vliegen van Vancouver, helemaal niet zo in de middle of nowhere als het in eerste instantie lijkt. Zeker een plek om nog eens terug te keren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Voor reactie zonder inloggen: kies "Naam/URL" en vul alleen je naam in!